• +36 62 310 020
  • info@pctrade.hu
  • 6728 Szeged, Back Bernát u. 2.
English

A jövő technológiái - blog

vissza

6 terület, ahol a digitalizáció hatására drasztikusan megváltozhat az életünk

2017. szeptember 25.

Bizonyára már Ön is gondolkodott azon, hogy merre haladhat az emberiség és a technológia? Hol fogunk tartani 20 év múlva? Ez a cikk erre válaszol(hat)


David Delahunty designer írt egy meggyőző cikket a LinkedIn profilján arról, hogy merre halad a világ. X területre bontotta le a jövő képét, amelyek között sok olyan van, amitől mi magunk is egyetértőleg bólintottunk össze a kollégákkal.Városi közlekedés

Mióta a Tesla megalkotta a saját önjáró autóját, amelyek már több amerikai város útjait járják, már csak egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy tényleg használhassuk őket. Azóta már Magyarországon is teszteltek hasonló járművet és már nem kell sokat várni, hogy mindennapos legyen majd Európa és a világ útjain is a hasonló látvány.

Sőt!

Ettől még jobban várjuk az elektromos autók elterjedését. Miért?  
- mert a városok kevésbé lesznek zajosak, hiszen az új autók árammal működnek.
- mert a villamosenergia olcsó és tiszta lesz, hiszen a napenergia ugrásszerű növekedésben lesz
- és mert hamarosan sokkal kevesebb autóra lesz szükségünk. Így a korábbi parkolókat parkokká alakíthatják és így kevesebb baleset lesz.
Mindezek innovációt hoznak az autógyártásban, ahol a nagy cégek az új igényeknek megfelelően szabják át termékpalettájukat. Az innováció szótól pedig mindig borsódzik a hátunk.
A települések szerkezete és lakossága is átalakul, mivel emberek otthonról dolgozhatnak majd. Ez azt eredményezi, hogy egyre többen akarnak majd szép, vidéki környezetben élni. Otthon pedig mindenki kialakíthat magának szép kis kerteket, ahol magának gondozhatja a kis növényeit.
És, ha már növények…

Modern mezőgazdaság

A szakemberek szerint kettős arcot mutat a jövő az agrikultúrában. Itt is szinte biztos, hogy csúcsrobotok végzik a mezőgazdasági munkák jelentős hányadát, ugyanakkor nagyobb szerepet kapnak a kisebb területeket művelő biogazdálkodóknak is.

Tudja mi az az aeroponika?

Az aeroponikának sokkal kevesebb vízre van szüksége, mint a hagyományos művelési ágazatokban, így ennek is nagy jövőt jósolnak.
Ezzel párhuzamosan az állattenyésztés is jelentősen megváltozik. Az adatok szerint most a mezőgazdasági területek 30% -át szarvasmarha tenyésztésre használják, így bármennyire is furcsa, de érdekes belegondolni, hogy a jövőben a laboratóriumi körülmények között előállított húsnak milyen nagy jelentősége lesz. Ez ökológiai szempontból számtalan előnnyel járna, de az is igaz, hogy mindehhez másfajta gyomor kell. Aztán a cikk arról is ír, hogy lehet hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy majd rovarokat együnk a magasabb proteinszámuk miatt.

Ezt nem várjuk…

Lesz víz és energia…bőven!

Sokszor festik fel azt a jövőt, hogy az édesvíz készletek a jövőben kiapadnak. A derűlátó szakemberek szerint ez koránt sincs így!
A sós víz só mentesítése egyre olcsóbbá válik az egyre hatékonyabb technológia miatt, így megoldódni látszik ez a probléma, de a vízkészletek védelmi továbbra is meghatározó feladatunk.
Aztán itt az energia kérdése! Itt is bizakodóak vagyunk.
Tavaly több napelemmel működő rendszert telepítettek, mint fosszilist. Ez azért jó hír!

Egészség a telefonunk segítségével

A jövőben a telefonunk több olyan vitális tényezőt is figyelhet majd, ami segíthet betegségek megelőzésében, vagy csak az egészségesebb életmód kialakításában. Az áruk sem lesz egetverő, így hamarosan mindenki számára elérhető lesz egy-egy orvosi elemzés.
Egyébként a statisztikák szerint az átlagéletkor évente 3 hónappal nő. Mindegyik országban persze nem ugyanúgy, de van hely, ahol négy évvel ezelőtt 79 év volt, ma már.  

3D nyomtatás a hétköznapokban

Nagyot fordult a világ 10 év alatt: a legolcsóbb 3D-s nyomtató ára 18 000 dollárról 400 dollárra csökkent…és 100-szor gyorsabb lett. Már van 3D nyomtatású ház, vagy cipő is, de lassan bármi kinyomtatható.
Szakemberek szerint 2027-re a termékek 10%-át nyomtatni fogják.

Szuperintelligens számítógépek

Mi, akik mindennap a számítástechnika csodás világában élünk és alkotunk kifejezetten nagy figyelmet fordítunk ennek a területnek a fejlődésére. Az, hogy ez a növekedés milyen védelmet igényel majd a jövő fogja megmondani, de az biztos, hogy készen kell állnunk rá.
Szakemberek szerint a jövő az olyan szoftveres megoldásoké, amire egy komplett iparág épülhet. Gondoljunk csak az Uberre, vagy az Airbnb-re!
Egy biztos: Mi figyelünk ennek a területnek a változásaira, és legjobb tudásunkkal reagálunk rá.
Mert ez a mi világunk!