• +36 62 310 020
  • info@pctrade.hu
  • 6728 Szeged, Back Bernát u. 2.
English

A jövő technológiái - blog

vissza

Használja Ön ugyanazt a jelszót legalább két helyen? Akkor veszélyben van!

Nagyon sokszor esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, hogy baj mindig csak MÁSSAL történhet, nem velünk. Viszont ha az alábbi kérdések közül legalább egyre IGEN a válasza, akkor bizony Ön, mint magánszemély is könnyen bajba kerülhet, és Ön, mint cégvezető is. De gyanítjuk, hogy nem csak egy IGEN válasz fog születni:

  • 1.  Használja Ön legalább két helyen ugyanazt a felhasználónév-jelszó kombinációt?
  • 2.  Használ Ön okostelefont úgy, hogy annak vírus és tűzfal védelméről nem olyan körültekintően (vagy egyáltalán nem) gondoskodik, mint a notebookja esetében?
  • 3.  Fel szokott kapcsolódni Ön vagy munkatársa céges okostelefonjával olyan wi-fi hálózatra, mely nem az Öné (pl. hotel, repülőtér, étterem, kávézó stb.)?
  • 4.  Ön vagy munkatársa fel szokott csatlakozni privát eszközeivel vállalkozásuk wi-fi hálózatára?
  • 5.  Ön is anélkül tölt le alkalmazásokat az okostelefonjára, hogy betűről betűre végig olvasná az adatvédelmi szabályzatot?
  • 6.  Használ Ön vagy munkatársa Dropboxot, Linedint?

Ha bármelyik kérdésre a fentiek közül IGEN a válasza, javasoljuk, hogy szánjon időt az alább leírtak végiggondolására, mert előfordulhat, hogy ezzel nagyon nagy károk bekövetkezésének valószínűségét tudja csökkenteni.

ELŐZZÜK MEG A BAJT!

A digitalizáció megérkezett a mindennapokba, kézzel fogható és a hétköznapok életét megkönnyítő alkalmazásokat eredményezett. Egyúttal azt is, hogy a korábban tőlünk nagyon távolinak és elérhetetlennek tűnő technológiák mostmár bárki számára elérhetőek: okostelefonjaink, tabletjeink vannak, amelyek internetre csatlakoznak, de a szerencsésebbeknek wifiről működik a fűtési rendszere, sőt a fűnyírója is.

Az is jellemző ránk, hogy az eszközeinkkel lépten-nyomon ingyenes wifi hálózatokra csatlakozunk, és az is, hogy egyre több eszközünk egyre több helyen kér tőlünk felhasználónevet és jelszót, és bizony már annyi van, hogy az egyszerűség kedvéért ugyanazokat adjuk meg, amiket máshol is használunk.

Ezekkel a lehetőségekkel óriási biztonsági réseket hagyunk a kiber bűnözők számára, akik mindezen tendenciákkal pontosan tisztában vannak, és mindezek eredményeképpen realizálódott az a riasztó statisztikai adat, hogy 2017-ben a kiber bűnözés már nagyobb üzlet, mint a drog.

A kiber bűnözők módszerei egyre kifinomultabbak, egyre intelligensebbek, így már nem az a kérdés, hogy meg fognak-e bennünket a fent felsorolt biztonsági rések mentén támadni (igen, Önt is!), hanem az, hogy mikor, valamint az is, hogy a támadásuk sikerrel jár-e, vagy sem.


És ha ez eddig nem lett volna elég: amennyiben Ön teljesen biztos benne, hogy saját maga szintjén és cége szintjén 100%-os és napra kész védelmet élvez, de használt Dropboxot 2016-ban vagy LInkedin-t 2012-ben, akkor sajnos rossz hírünk van: a két hivatkozott oldalt ért nagy volumenű hacker támadás során az ÖSSZES felhasználónév-jelszó páros a hackerek kezére került. Ebben a pillanatban ők egy algoritmus segítségével ezt a felhasználónév-jelszó párost másodpercek leforgása alatt ráküldik olyan oldalakra, ahol Ön vélelmezhetően ugyanezeket használja (huha, a banki honlapon is), és rögtön kész a baj!

És ez csak egy példa, számtalan ilyen van.


Ami fontos: mind a linkedin, mind a dropbox támadásnál kikerült az ügyvezetőnk jelszava, nyilván önhibánkon kívül. DE! a cégünkben semmilyen károkat nem okozott mindez, ugyanis ennyi rossz hír után jó hírünk is van: léteznek megoldások ezekre a kihívásokra, de az Ön bölcsességén múlik, hogy ezeket kívánja-e használni.

A biztonságos It rendszer kiépítését most palyazati konstrukció is támogatja, melyről itt olvashat bővebben.