• +36 62 310 020
  • info@pctrade.hu
  • 6728 Szeged, Back Bernát u. 2.
English

A jövő technológiái - blog

vissza

A holnap már ma van - Ilyen lesz a világ néhány év múlva

2017. október 24.

A jövőt nyilván senki sem láthatja, de azért vannak olyan trendek a digitális világban, amelyek most még varázslatosnak hatnak, de húsz év múlva már teljesen hétköznapiak lesznek.

Ezeket vallja és kutatja Udo Gollub neves jövőkutató, aki társaival együtt az elkövetkezendő világ igazán jelentős innovációit próbálja meg előre feltérképezni. Az ő nézeteit osztja David Delahunty a Mercedes vezérigazgatója is, és ha valakinek érdemes belelátni a jövőbe, akkor az egy ekkora cégóriás első embere.

Gollub legutóbb egy bejegyzésben vázolta fel, hogy milyen lesz a jövő
(https://www.facebook.com/udo.gollub/posts/10207978845381135?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_detail_base%3BiBy7ePZbSAGupRud4ZVF5Q%3D%3D):

Önvezető autók

- A legtöbb iparágat, így például az autógyártást is a szoftverek fogják felforgatni. Jó példa erre az Uber, amely ugyan “csak” egy szoftver, de mégis a legnagyobb taxitársasággá vált. Közben pedig egy autót sem birtokol. Ráadásul Arizonában, Tempeben olyan önvezető Volvok álltak munkába az Uber brandje alatt, amelyekkel máris legalább tíz évvel később vagyunk az időben. Az autók teszt jelleggel közlekednek már most, bár még két mérnök felügyeli az útjukat, miközben tanulmányozzák a járművek viselkedését. Az autók szenzorokat, kamerákat és radarokat használnak, amelyek segítenek felismerni a körülöttük található környezetet, ami így elsőre hihetetlennek hangzik, de ez az év végéig így is marad a városban. Arizonában egyébként nem ez az egyetlen ilyen jellegű projekt. Ebben a videóban (https://www.facebook.com/azcentral/videos/vb.50978409031/10154529657794032/?type=2&theater) például képeket is láthatunk ezekről a jövő járgányokról.

Egyébként további videókat találhat még itt (https://www.cnet.com/roadshow/videos/uber-video-shows-safety-driver-training-for-self-driving-cars/) és itt (https://www.facebook.com/techinsider/videos/576957959169231/) is.

- Ennek a különlegesnek ható közlekedési eszköznek az elterjedése hatalmas változásokat hoz(hat). 2020-ra az autósiparág teljesen összezavarodik. Az emberek nem akarnak majd autót birtokolni, ha házhoz is hívhatják az önvezető autót, ami elviszi őket dolgozni. Ez akár 90%-kal kevesebb autót is eredményezhet az utakon. A kevesebb autó, kevesebb balesetet okoz. Most 100.000 kilométerre jut egy baleset, ez a szám 10 millió kilométerre fog növekedni. A gyerekeinknek soha nem kell jogosítványt szerezniük, miközben a parkolással sem kell bajlódniuk, mert az autók ha kiraktak minket mennek is tovább. Ha nem kell parkoló, akkor lehet helyettük parkokat kialakítani.

- Az elektromos autók 2020-ra teljesen elfogadottá válnak. A városok kevésbé zajosak és egészségtelenek lesznek, mert megnő az elektromos autók száma. A villamosenergia hihetetlenül olcsó és tiszta lesz: a napenergia utat tör majd magának. Tavaly egyébként több napenergia előállításához szükséges eszközt telepítettek, mint fosszilist. Az olcsó villamosenergia több tiszta vizet eredményez majd, mert könnyebb lesz a sót kivonni az ihatatlan vizet.


Mesterséges intelligencia

- Ha eljátszunk a gondolattal, hogy mit hozhat a mesterséges intelligencia jelenléte, akkor pontosan a játékokat kell először meglátnunk. Ebben az évben egy számítógép legyőzte a világ legjobb Go játékosát...a vártnál 10 évvel korábban. A Go egyébként sokkal bonyolultabb, mint a sakk, jóval nagyobb benne a variációk száma, és különösen fontos benne az intuíció és a kreativitás.

- Ezt követően ezt a számítógépet fogták és lenullázták. Csak a játék szabályait adták meg neki, aztán saját maga ellen játszva szépen lassan “kitanulta” a játékot. Ez most odavezetett, hogy a korábbi verziót - amit szintén fejlesztettek közben - már tízből kilencszer elveri. Ez a tananyag őrületes mennyiség: alig több mint egy hónap alatt több tudást szívott magába, mint amennyit 3000 év alatt halmoztak fel a játék mesterei.

- Az USA-ban a fiatal ügyvédek már nem nagyon kapnak munkát. Ennek egyik oka az IBM Watson nevű programja, amelytől jogi tanácsadást lehet kérni másodpercek alatt, 90%-os pontossággal. Az emberek 70%-os pontosságra képesek.


Egészség

- Egy kicsit kapcsolódjunk az előző témakörhöz. A már emlegetett Watson például már segít a nővéreknek a rák diagnosztizálásában is. Négyszer pontosabban teszi ezt, mint azt az ember tenné.

- A Tricorder X-et nem is olyan sokára bejelentik. Ez tulajdonképpen a Star Trekből megismert Tricorder, vagyis a telefonunk használatával, egyfajta szkennelés útján elemzi a testünket, tüneteinket. Ötvennégy biomarkert vizsgál, amelyek majdnem minden betegséget azonosítanak. Ráadásul ez nem is lesz drága, így a világon mindenki hozzáférhet ehhez az innovációhoz.

- Van egy alkalmazás a ‘moodies’, ami már meg tudja mondani, hogy milyen hangulatban vagyunk éppen. 2020-ra már olyan alkalmazások is megjelennek, amelyek az arckifejezésünkből megmondják, hogy hazudunk-e.

- A Facebook már most rendelkezik olyan mintafelismerő szoftverrel, amely jobban felismeri az arcokat, mint az emberek. Az új iPhone-okban ez már alapfelszereltség lesz.


3D nyomtatás

- A legolcsóbb 3D-s nyomtató ára 10 év alatt 18 000 dollárról 400 dollárra csökkent. Ugyanakkor 100-szor gyorsabb lett. Mostanra például minden nagyobb cipő cég már belekezdett a 3D-s nyomtatás fejlesztésébe. Az év végén az új okostelefonok 3D-s szkennelési lehetőségekkel rendelkeznek majd. Ezután már gyerekjáték lesz 3D-vel leolvastatni a lábunkat, és kinyomtatni magunknak otthon a tökéletes cipőnket.  


Egyéb területek

- Észtországban már létezik az ún. e-állampolgárság (http://hvg.hu/tudomany/20150306_esztorszag_digitalis_allampolgarsag). Az ország a közelmúltban emelte nemzetközi szintre a digitális állampolgárság igénylésének lehetőségét, amellyel a világon bárki, így például itthon vagy külföldön dolgozó magyarok is élhetnek. Ez óriási adókedvezményekkel és nevetségesen egyszerű ügyintézéssel jár, ami egyfajta paradicsommá teheti az észak-európai államot a kis- és középvállalkozások számára.

- Ugyanígy Észtország még húsz éve tervbe vette az elektronikus kormányzásra való átállást, mára pedig meghétszerezte GDP-jét. Teljes mértékben digitalizált egészségügy és oktatás, internetes parlamenti választások, öt perc alatt online elkészíthető adóbevallás – ez csak néhány a háromezer szolgáltatás közül, amelyet az észt e-kormányzati portál kezel. Hihetetlen igaz?

- Ehhez viszont alapvető “szükséglet” és tényleg szükséglet az internet. Június utolsó napjaiban az ENSZ Emberjogi Bizottsága egy olyan nem kötelező erejű határozatot hozott, amelynek értelmében a szervezet elítéli mindazon országokat, ahol korlátozzák vagy éppenséggel zárolják az állampolgárok internet elérését. Ezzel lényegében kimondta, hogy az internet használat alapvető emberi jognak számít (http://24.hu/tech/2016/07/07/alapvetobb-emberi-jog-lett-az-internethasznalat/).


Furcsa látni, hogy bizonyos értelemben a jövő már itt van, amíg más újdonságokra már nem is kell sokat várni. Mi kíváncsian figyeljük és tanulmányozzuk a történéseket, mert a jövő nekünk a mai napot jelenti.

Tarts Velünk és fedezzük fel együtt ezt az izgalmas világot!