• +36 62 310 020
  • b2b@pctrade.hu
  • 6728 Szeged, Back Bernát u. 2.
English

A jövő technológiái - blog

vissza

A jelenség, mely átformálja a világot: Digitalizáció - 2. rész

2017. szeptember 13.

A technológia tehát egyre szorosabban összefonódik az emberiséggel, illetve annak jövőjével. Gerd Leonhard jövőkutató legújabb könyvében kifejti, hogy a technológiának ma három fő tulajdonsága van.

1. Egyrészt a technológia exponenciális. A lineáris növekedés helyett a különféle technológiai vívmányok már elérhetővé teszik az exponenciális növekedést a legkülönfélébb iparágakban. Ez a kettősség egyfajta kognitív problémát generálhat a jövőben.

2. A technológia továbbá kombinatív. Ezalatt azt értjük, hogy a különféle vívmányok egymáshoz összekapcsolhatók, képesek egymás előnyös hatásainak kölcsönös erősítésére. Egy vívmány nem egy területen hoz változást, hanem területek sokaságában. Ezt a jelenséget a hálózatosodási folyamatok még tovább erősítik.

3. Végül azt mondhatjuk, hogy a technológia önkatalizáló. Már most léteznek olyan rendszerek, melyek képesek tanulásra, folyamatok, trendek, viselkedési minták megjegyzésére és kielemzésére. Ebből adódóan arra következtethetünk, hogy a technológiák egy idő után képesek lesznek saját magukban is nagyobb mértékű változásokat eszközölni.

Leonhard továbbá úgy látja, hogy a digitalizáció egy technológiai trend (megashift) kezdőállomása. Összesen 10 technológiai trendet sorol fel, melynek egytől egyig mindegyike már önmagában is rendkívüli változásokat fog eszközölni az emberiség mindennapjai kapcsán:

1. Digitalizáció: Minden, amit csak lehet, digitalizálni fogunk.

2. Mobilizáció: Hordozható technológiák fogják segíteni mindennapjainkat, melyek gyakorlatilag mobil számítógépeknek is tekinthetők egytől egyig.

3. Képernyősítés: Bármi, amire kijelzőt tudunk rakni, arra kijelzőt rakunk.

4. Direktség: Minden termék és szolgáltatás személyre szabottan és pillanatok alatt el fogja érni a fogyasztót vagy potenciális fogyasztót.

5. Transzformáció: Az iparágak, szolgáltatások, termékek a technológiai fejlődésnek köszönhetően megváltoznak, a termékek, szolgáltatások üzenete más lesz, mint korábban.

6. Okosodás: Okos technológiák vesznek majd körül minket, melyek mindegyike képes lesz kommunikációra, adatcserére egymással.

7. Automatizáció: Bizonyos területeken az emberi munkavégzést ki fogja egészíteni, vagy teljes mértékben fel fogják váltani a robotok.

8. Virtualizáció: Amit csak lehet, virtuálissá teszünk. Gyakorlatilag létrehozunk egy virtuális, kézzelfoghatatlan dolgot egy fizikailag létező dologból.

9. Előrejelzés: Szoftverek képesek lesznek előrejelezni bizonyos trendeket, viselkedési mintákat, ezáltal valószínűséget rendelve emberi cselekvések bekövetkeztéhez.

10. Robotizáció: Ahogy a robotok által azonosított előnyök nyilvánvalóvá válnak, a hasznosságuk emelkedni, míg az áruk csökkenni fog, még inkább növelve számosságukat.

A digitalizációval kapcsolatos ma létező fogalmak inkább megállapítások, mintsem egy egységesnek tekinthető, iparágak közötti konszenzusnak örvendő sztenderd definíció. Ez azért van így, mert minden iparágnak mást jelenthet ez a jelenség. Sőt, mást jelenthet az üzleti szférának és a társadalomnak is. Néhány akadémiai és nem-akadémiai definíció a világból a digitalizációra:

Capgemini Consulting (2011): „It is characterized by the ever-growing penetration of digital technologies into every facet of business life. Digital transformation is a broad concept, but I would define it as follows: getting online, getting social, getting mobile.”

Lai (2011): „Digital technologies have the potential to support and shape a pedagogy which is more active, participatory, personalised, flexible, and inclusive.”

Oliver Wyman, March and McLennan Companies (2014): „In less than a decade, digitalization has gone global, intergenerational, mobile, and collaborative. Our lives are becoming continuously connected through objects (or devices) that connect themselves to the internet and are overflowing with an abundance of information.”

Krishna (2017): „Digitalization as a tool has immensely contributed towards simplification across various sectors with education being no exception. It has aided in boosting innovation, accelerating growth and at the same time ensures output of very high quality.”

Bár a definíciók változók, néhol iparágspecifikusak, fellelhetjük a keretrendszer főbb elemeit: A digitalizáció egy olyan önkatalizáló folyamat, mely az adatok szüntelen és folyamatosan növekvő cseréjét jelenti egy virtuális kommunikációs közegben, digitális, mobil eszközök, emberek és akár különböző iparágak között. A digitalizáció tehát az iparágak és a társadalom virtuális mágnese: maga felé vonz minden tekintetet és figyelmet. A kulcsmomentum napjainkban tehát annak felismerése, hogy digitális technológiák formálják nemcsak a legkülönfélébb iparágakat, hanem az emberi lét szinte minden aspektusát. A digitális eszközök és megoldások olyan területekre is beférkőznek, ahol korábban erre nem volt lehetőség, vagy éppen csak nem volt jellemző a jelenlétük.